Festival Innsbruck


Virtuosa is 13 tot 16 Mei 2010 in Innsbruck geweest om daar deel te nemen aan het 10th International World Music Festival. En dit met groot succes! Hieronder een impressie:

In het Hemelvaart-weekend van 13-16 mei werd in Innsbruck (Oostenrijk) voor de tiende keer het internationale World Music Festival georganiseerd. Dertig jaar geleden is vanuit een samenwerking tussen Innsbruck en het Deutschen Harmonika-Verband een festival georganiseerd, waarbij accordeonisten in diverse samenspelvormen elkaar kunnen horen. Om te zorgen dat er steeds naar een beter niveau werd gestreefd is er een concourselement aan toegevoegd. Alle deelnemers krijgen een beoordeling in de vorm van een puntenaantal met bijbehorende term. Er worden 1 tot 50 punten gegeven, tot 10 punten heet 'mit Anerkennung', van 11-20 punten is 'gut', daarna 'sehr gut', vervolgens 'ausgezeichnet' en het hoogste predikaat is 'hervorragend'. Het festival vindt om de drie jaar plaats en heeft inmiddels een grote naam opgebouwd. Dit internationale festival is voor accordeonisten een bijzondere gelegenheid om op verschillende locaties jeugdorkesten, volwassenenorkesten, duo's of kleine ensembles te horen op diverse niveau's.

Virtuosa heeft deelgenomen in de categorie kamermuziek professioneel. Het oorspronkelijk ruim 50 jaar geleden in Etten-Leur opgerichte ensemble heeft hiermee een wens in vervulling gebracht. Bij eerdere festivals heeft dit ensemble ook succes geboekt, oa. In Munster (1994) en Trossingen(1996), toen behaalden ze het predikaat 'ausgezeichnet'. Bij deze festivals was Virtuosa steeds de enige Nederlandse deelnemer. Nu in Innsbruck waren er 2 orkesten en 6 ensembles uit Nederland en verder orkesten uit heel de wereld.

Zondagochtend vond de prijsuitreiking plaats in het Olympisch stadion, waar de vele duizenden accordeonliefhebbers een feestelijke happening beleefden. Vanwege het jubileumjaar waren er extra prijzen voor de jeugdorkesten in de vorm van instrumenten, metronooms en bladmuziek. Ieder deelnemend orkest of ensemble ontving vanwege het jubileum een kristallen medaille. De winnaars van iedere categorie kregen een kristallen trofee.

In Innsbruck heeft Virtuosa het moderne stuk `Toccata Diavolesca` van de Litouwse componist J. Tamulionis gespeeld en `Libertango` van A. Piazzolla in een bewerking van Trix Reintjens. Met name over dit laatste stuk was de jury laaiend enthousiast, de mooie bewerking en bijzonder fraaie uitvoering werden dan ook beloond: Virtuosa heeft 44 punten gekregen, het predikaat 'hervorragend' ontvangen met een oorkonde en een fraaie kristallen trofee!


Virtuosa bij het beroemde Goldenes Dachl in Innsbruck.


Thuiskomst zondag na middernacht: champagne om het succes te vieren. Op de oorkonde het hoogste predikaat: Hervorragend!